Denne boka av Jessica Gregson skal bygge på en sann historie, helt utrolig i så fall. Historien foregår i en liten, øde landsby i Ungarn rett før og under 1. verdenskrig. Foreldreløse Sari er landsbyens merkelige barn, hun kan mye om urter og sykdomshelbredelse, og landsbyens folk både frykter og trenger henne. Som 14-åring blir hun forlovet med Ferenc, eldste sønn i landsbyens rikeste familie. Landsbyens menn blir mer eller mindre frivillig innrullet i hæren og sendt vekk for å krige i en krig som ikke føles viktig for de som blir igjen. Tilbake i landsbyen er det mest kvinner, og plutselig forandres hele stemningen på stedet. Kvinner som tidligere hastet krumbøyd fra plikt til plikt retter nå ryggen, ler og prater med andre og blomster opp. Til og med Sari blir tatt inn i varmen og får for første gang i sitt liv venninner. Riktg så hyggelig blir det for kvinnene da det blir opprettet en fangeleir for italienske offiserer rett utenfor landsbyen. Flere av kvinnene får jobb der, og etter en stund er det flere romanser på gang. Til og med Sari møter en mann, men vil ikke svikte Ferenc og blir dratt mellom de to mennene.
Men så kommer dagen da krigen tar slutt, og i stedet for at det er en gledens dag blir kvinnene i landsbyen redde og triste over å miste det som har vært livet deres de siste året. Mennene som begynner å komme tilbake til landsbyen får ikke den mottakelsen de hadde ventet seg, og stemningen i landsbyen blir værre enn noen gang. Ferenc finner ut om Sari og hennes elsker, og dreper han og lar sinnet sitt gå ut over Sari. Hun finner ut at hun er gravid, men vet ikke hvem av mennene som er far til barnet. For å redde seg selv og barnet, finner hun ut at Ferenc må dø. Hennes kunnskap om urter kommer godt med, og ganske snart er hun enke. Men flere av kvinnene i landsbyen får mistanke til at hun hadde noe med Ferencs død å gjøre, og mange av kvinnene har menn de selv vil bli kvitt…. Etter hvert er det urovekkende hvor mange av landsbyens menn og svigermødre som dør etter korte sykeleier, og det sentrale politivesenet begynner å etterforske saken.
Virkelig en god og underholdende bok med en spennede historie og flotte personskildringer. Boka er i gang med å bli filmatisert, men da er landsbyen engelsk og elskerne tyske.

Reklamer