Da er jeg godt plassert i min egen sofa igjen, og det er egentlig litt godt å være hjemme også… Har fått tømt sekken og vaska den første maskina med klær. Er veldig trøtt, det ble 30 timers reise på vei hjem og både det og tidsforskjellen kjennes. Klokka er 01.30 for meg nå, men jeg må prøve å holde meg våken noen timer til.

Litt om hva som hendte de siste dagene på tur. Munkematinga, som jeg skrev vi skulle på i forrige innlegg, heter Tak bat og er munkenes måte å skaffe seg mat på.

asia-237

De går i rekker langs gatene hver morgen, og folk som vil gi dem et bidrag sitter på fortauet og legg mat, penger eller gaver i munkenes boller mens de går forbi. Ganske snedig. Luang Prabang har flere klostre, og ca 250 munker. Vi gikk ganske fort tom for bananer og ble i stedet stående å se på. Det er veldig vanlig for de fleste menn i Laos å være i kloster en stund, det kan være for en dag (hvis de har gjort noe som de ikke skulle ha gjort), en uke, en måned eller flere år. Å være munk er en fin måte å skaffe seg en utdanning på, og en av de lokale guidene vi hadde var munk i ti år og lærte seg godt engelsk i klosteret.

Så var det to dager i båt på vei opp Mekong.

asia-247

Det var egentlig to fine dager. Gruppa vår hadde en egen båt med gode seter og greit do (det er veldig viktig på slike turer…) Dagene gikk med til å lese, spille kort, sove og se på livet langs Mekong. Første natta sov vi i Pakbeng, som er en liten handelsby som overlever på at de ligger halveis mellom Luang Prabang og grensebyen Houy Xai. Ingen båter seiler på Mekong om natta, og dermed er Pakbeng sikra en del overnattningsgjester. Vi kom såpass seint på ettermiddagen at vi ikke så noe av byen, vi bare spiste og måtte skynde oss tilbake til gjestehuset før klokka 22 for da ble strømmen slått av… Byens elektrisitet drives av generatorer, og de ble slått av klokka 22 og da ble det mørkt gitt! Men ikke akkurat stille. Gekkoer, sirisser, frosker og andre av jungelens skapninger holdt et skrekkelig leven, og hanen begynte rett utenfor vinduet vårt allerede 05.30…

asia-255

Dag to på Mekong slutta i Houy Xai, som er en av grensebyene langs Mekong. Da hadde vi kjørt noen timer med Thailand på venstre side og Laos på høyre side av båten. 1. mai stempla vi uta av Laos, tok båten over elva og stempla inn i Thailand. Så ble det seks timers busstur til Chang Mai, og siste kveld med gruppa. Fellesmiddag som tok litt av kan man si, ikke alle var like glade for div filmopptak og bilder dagen etter, men det ble en veldig morsom kveld! En fin gjeng vi har delt de siste ukene med.

Vi hadde noen timer i Bangkok på vei hjem, og tok turen inn til Kao San road, som er turistgata i Bangkok. Litt god gatemat, shopping og fruktjuice, og så ble det farvel til Asia for denne gang.

Reklamer