Siden jeg nå sitter i bilen en time pr dag (!) får jeg jo hørt litt bok da – det må vel sies å være det eneste positive med å kjøre til jobb… Kneleren av André Brink plukka jeg med meg helt tilfeldig, kan ikke huske å ha hørt om boka før men forfatteren er jo kjent. Har lest Bilder i sand tidligere, og så for meg at det var en alvorlig forfatter.


Historien tar til i Sør-Afrika på 1700-tallet og forteller om Cupido Cockroach, en hottentott med uviss opphav. I følge en historie var moren jomfru og tynn som et strå helt til hun fødte gutten, i en annen historie var hun høygravid i flere år før hun nedkom med en gutt så liten som en mus. Gutten, Cupido, døde rett etter fødselen, men mens de forberede begravelsen kom en kneler og vekte han til liv igjen – det må jo bare bli en stor mann ut av det!
Cupido blir en kvinnebedårer, slosskjempe, mektig jeger og drukkenbolt som reiser på kryss og tvers av Kapp-provinsen. Men når han møter såpekokeren Anna og misjonæren Fader Johannes Theodorus van der Kamp tar livet en ny vending. Han lar seg døpe og blir kristen, og etter hvert får han sin egen misjonsstasjon. Det er helt fantastisk å høre om Cupidos liv, hans tanker om «de hvite», og om sin egen rolle i verden.

Nils Ole Oftebro leser helt fabelaktig godt, med akkurat passe «teatralsk» stemme. Til og med flere minutter med oppramsing av stedsnavn blir en fryd å høre på, spesielt når han får den «nederlands-aktige» ikke så veldig pene uttalen på stedene. Jeg lo og gråt, til og med klokka 07.30 på morraskvisten! Herlig bok!!

Reklamer